Thursday, March 24, 2011

Semakan Syarat Kelayakan Khas Akademik Untuk Kemasukan IPTA

Dengan hanya menggunakan Gred SPM, korang boleh tahu jurusan apa yang layak dan sesuai diambil dengan keputusan SPM tu. Maksudnya, kau isi gred SPM tu, pastu nanti dia list down jurusan apa yg sesuai dengan keputusan SPM kau tu. Faham tak?? Tak faham? Errr meh try dulu ye. -,-


Langkah 1: Klik pada link ini Semakan Syarat Kelayakan Khas Akademik.


Langkah 2: Isikan maklumat peribadi dan seterusnya klik pada SPM.




Langkah 3: Isikan mata pelajaran yang korang ambil dan gred SPM sebenar.




 Langkah 4: Pilih IPTA untuk membuat semakan dan klik semak syarat. (lihat dalam bulatan)




Langkah 5: Seterusnya anda akan diberi page macam kat bawah ni, dalam page ni dah ditandakan jurusan mana satu korang boleh apply nanti. Dia dah siap2 tandakan untuk korang lagi sebagai rujukan. (Yang dalam bulatan tu, jurusan yang layak aku pohon nanti.)





P/S: Kalau tak faham jugak. Sila drop comment kat saya okay. Sekian terima kasih. Bye.

6 comments:

azalia hjsalleh said...

woahhhhhh jeles gileeeeee
kenapalah tahun 2009 dulu x de pun benda alarh nie
kan dh termasuk kos yg buat pening kepala !

Nazim Nasri said...

@azalia hjsalleh

OMJAYYY kesian you. hehe. tapi application ni sedih jugak lah, membuatkan kita rasa down bila kita takleh apply jurusan yg kita nak

.:rizaL:. said...

I dont suggest u UPSI..

azalia hjsalleh said...

NN think + okayyyy...
benda nie bagus jugakkkk sbb dh bg guideline pd kita kos apa yg sesuai untuk kita
but i think u nie mesti minat something arr related with art kn?

Nazim Nasri said...

@.:rizaL:.

tamau jadi cikgu laaa

Nazim Nasri said...

@azalia hjsalleh

Yup. thats why amik seni. Boleh cover yang lain. kalau tak ambil seni, memang tkde lah list atas ni huhu. alhamdulillah. tapi sy minat agama juga :)